Smírčí kříž ve zdi březnického pivovaru a jeho příběh ožije díky projektu Think Big

Smírčí kříž, který je zazděný v obvodové zdi pivovaru Herold, čeká zanedlouho revitalizace. Bude tak obnovena další z drobných historických památek české krajiny.

Kříž bude zrestaurován a bude u něho umístěna informační cedule s jeho příběhem, který tak budou moci poznat všichni březničtí občané i návštěvníci. Celá akce se uskuteční mj. zásluhou projektu Think Big, v jehož rámci získala členka Historického spolku Herold Tereza Šoltésová grant.

Restaurátorských prací se ujme Jiří Švec. Spolupráce s tímto odborníkem je již předjednaná – samotnou práci provede zdarma,  uhradit bude třeba materiál a jeho dopravu.

Souběžně chtějí členové spolku Herold také shromáždit informace o historii tohoto smírčího kříže – v minulosti byĺy stavěny nejčastěji v místech, kde se stala vražda nebo neštěstí. Pátrání po jeho původu by měly odhalit zejména archivy archivy v Březnici či Příbrami. Informační tabule s jeho příběhem pak bude umístěna vedle smírčího kříže a spolu s tím bude upraveno i jeho okolí.

Projekt Think Big, díky jehož podpoře se může revitalizace smírčího kříže uskutečnit, je aktivitou Nadace O2 a Nadace rozvoje občanské společnosti.