Stovky let byly sochy na střeše pivovaru, teď musejí dolů

Zámecký pivovar Herold se sochami v průčelí na střeše pivovaru.

Do Březnice přijedou v úterý 17. června zkušení restaurátoři, aby dohlíželi na sesazení soch ze střechy pivovaru. Sochy jsou zde umístěny již od poloviny 18. století, nyní ale kvůli havarijnímu stavu musejí být opraveny. Pro restaurátory i členy historického spolku Herold, který svou veřejnou sbírkou umožnil první fázi záchrany soch, je to velká neznámá – nikdo neví, jak budou památky reagovat na dotyk, a zda je vůbec bude možné během jednoho dne sesadit. Předem totiž nebylo možné zjistit, jak jsou sochy na pivovaru upevněny.

Po úspěšném sejmutí budou sochy umístěny do Galerie Ludvíka Kuby v Březnici v nově opravené jezuitské koleji. Zde budou mít místní obyvatelé i turisté jedinečnou šanci vidět sochy zblízka do doby, než je převezeme do atelieru restaurátorů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.