O Historickém spolku Herold Březnice

Historický spolek Herold jsme založili jako dobrovolné, nezávislé a nevládní sdružení  v  souladu se zákonem 83/1990 Sb. Našim základním cílem, definovaném ve Stanovách spolku, je rozvíjet historickou osvětu i kulturní život v Březnici a uskutečňovat aktivity směřující k obnově historické budovy bývalého zámeckého pivovaru v Březnici.

Zjednodušeně řečeno nám jde o to, aby tato kulturní památka nechátrala a zachovala si svoji uměleckou hodnotu i pro další generace. Navíc bychom rádi část pivovaru zpřístupnili veřejnosti a zajistili zde prostory pro konání dalších kulturních a uměleckých akcí.

Stanovy Spolku

Spolek byl založen z iniciativy majitele pivovaru, jehož přáním je nejenom obnovení dobrého jména piva Herold, ale také propojení pivovaru a života březnických občanů. Proto vznikl Historický spolek Herold Březnice, jehož cílem je dlouhodobé zušlechťování březnického pivovaru, ať už po materiální či kulturní stránce.

Pivovar Herold vždy byl a dosud je významnou součástí města Březnice. Přestože je budova významnou architektonickou památkou, v současnosti se nachází v neutěšeném stavu, který je možné změnit pouze rekonstrukcemi a renovací. Teprve po nich bude možné plně využít velký potenciál této březnické dominanty.

Spolek si klade za cíl především nalézt finanční prostředky na výše zmíněné rekonstrukce, v současnosti se naše pozornost soustředí především na barokní sochy sv. Jana Křtitele a sv. Josefa, které je možné vidět při čelním pohledu na pivovar. Tyto je potřeba co nejdříve sejmout a odborně opravit, protože vlivem větru a deště se jejich už tak dost špatný stav nadále zhoršuje.

V dlouhodobějším horizontu se činnost Historického spolku chce zaměřit také na nalezení možností kulturního či uměleckého, zkrátka společenského vyžití v prostorách pivovaru.