Záchrana památek

Zámecký pivovar Herold Březnice je výjimečnou průmyslovou barokní stavbou a kulturní památkou. Založili jsme veřejnou sbírku, díky níž usilujeme o záchranu uměleckých památek, které jsou jeho součástí, zejména barokních soch a erbu. Jsou v havarijním stavu a svým příspěvkem pomůžete předejít jejich nenávratnému poškození.

Sbírkové konto: 2000306842/2010

Významnou památkou českého baroka jsou kamenné sochy svatého Jana Křtitele a svatého Josefa, patronů pivovaru. Vytvořil je kolem roku 1700 s největší pravděpodobností sochař a řezbář Jan Hammer st. působící v Čimelicích.

Sochy, v současné době značně poškozeny přírodními vlivy i stárnutím kamene, je nutné opatrně sesadit ze střechy staré budovy pivovaru a předat je do odborné péče restaurátorů. Poté budou umístěny do expozice zámeckého muzea v Březnici. Do březnického pivovaru se vrátí jejich kopie.

V podobném stavu jako sochy je i kamenný erb, který mapuje část historie březnického panství. Je vysekán z bílého hrubozrnného pískovce. Na jeho stavu se podepsalo i to, že byl v minulosti natřen fasádní barvou, což způsobilo narušení pískovce.

Historický spolek Herold Březnice